torsdag 11 september 2014

Roska-Rölli

Idag fick vi besök av Roska-Rölli i båda klasserna. Margit Forssell berättade att hon har som hobby att gå och samla skräp i S:t Karins samtidigt då hon är ute med hunden. Det brukar bli en stor påse fylld varje gång!

Roska-Rölli berättade också vad som händer med ett godis"papper" (egentligen är det ju plast) i naturen. Det bryts ner i mindre och mindre bitar och till sist hamnar bitarna i magen på fiskar eller fåglar och det är ju inte så bra! 

Vi kan alla bli Roska-Röllin och plocka upp skräp från marken! Och vi ska komma ihåg att inte kasta skräpet på marken överhuvudtaget!

Vi fick veta hur mycket socker det finns i läsk, choklad eller i en godispåse. Visste du att en Trip innehåller 9 sockerbitar? Eller att du får i dig 46 sockerbitar om du äter en hel chokladplatta...

Du kan själv räkna ut hur mycket socker en produkt innehåller om du läser på förpackningen. Oftast anges hur mycket socker det finns i 100 ml (1 dl) eller 100 g av produkten. Sen delar du det med 2,1 eftersom en sockerbit väger 2,1 gram. Då får du veta hur många sockerbitar det finns i t.ex. 1 dl cokis.

Uppgift till måndagen:
Ta reda på hur många sockerbitar det finns i 
- 1 dl läsk (skriv upp vilken)
- 1 dl yoghurt (skriv upp vilken yoghurt)
- 100 gram eller 100 ml av en valfri produkt (skriv upp vilken)

Skriv svaren i ditt läxhäfte i rutan för måndag 15.9!

Inga kommentarer: